Com viuen els gossos la sexualitat

sexe-gossos

Són els gossos animals hipersexuals? Quan comença el zel en una gossa? Com saber si pot embarassar-se o si ja ho està? Si esterilitzo al meu ca ho estic privant d’alguna cosa important en la seva vida? Segur alguna o totes aquestes preguntes han passat pel teu cap i probablement hagis escoltat molts dels mites que giren entorn de la vida sexual dels gossos: que han de creuar-se perquè si no es tornen bojos, els problemes de mr sexe gratuit, que si una gossa no té cadells pot donar-li càncer, etc.

La realitat és que els gossos no tenen una sexualitat com la concebem els humans, és a dir, per a ells l’única funció del sexe és la reproducció i la seva reacció davant un estímul sexual és merament instintiva, no correspon a una cerca del plaure. Així que la resposta a la pregunta de si els gossos són animals hipersexuales o els privarem d’una experiència important en la seva vida en castrar-los és: no. De fet, en esterilitzar-los podem disminuir els riscos de certs patiments (com el càncer de mama en les gosses) i algunes conductes agressives o dominants en els mascles.

La femella

L’aparell reproductor de la femella aquesta conformat per diversos òrgans interns: úter, oviductes i ovaris, i externs: vulva, clitoris, vestíbul vaginal i vagina. Una gossa aconsegueix la seva maduresa sexual amb el seu primer zel al voltant dels sis i els deu mesos d’edat, encara que hi ha casos en què pot aparèixer fins a l’any i mitjà, sobretot en races grans. L’edat reproductiva òptima és a partir del segon zel i abans dels sis anys.

El zel o cicle estral de les gossetes es divideix en quatre fases d’activitat i descans hormonal que es repeteixen periòdicament, generant les condicions necessàries per a la reproducció. La primera fase es diu proestro, en ella la gossa encara no és receptiva, però comença a sagnar, augmenta la grandària de la seva vulva i orina més freqüentment per dispersar les seves fermonas (dura entre set i deu dies). A aquesta etapa li segueix el estro, que és quan la gossa permet el apareamiento (la seva durada és de nou dies aproximadament). Les dues últimes fases només es distingeixen si la gosseta està prenyada: el metaestro, que dura de dos a dos mesos i mitjà, abasta la nidación, gestació i lactación, mentre que el anestro comença amb el part i acaba amb el següent proestro (és l’etapa ideal per a l’esterilització).

El mascle

La maduresa sexual del mascle s’aconsegueix al voltant de l’any d’edat. Els gossos sempre estan disposats per aparear-se quan estan prop d’una gosseta en zel. L’aparell reproductor masculí consta de testicles, escrot, epidídimo, conducte deferente, pròstata, uretra, penis (totalment cobert pel prepuci en estat de flacidez, té l’os peneano en el seu interior per mantenir-ho erecto) i prepuci (normalment segrega un líquid que lubrica el pena anomenat esmegma).

Comments are closed